Главното мюфтийство не контролира всички молитвени храмове в България

04.11.2014 | 08:59
Главното мюфтийство не контролира всички молитвени храмове в България

Главното мюфтийство не може да контролира всички молитвени храмове в България и обучението по религия в страната, каза главният мюфтия Мустафа Хаджи за БНР.

В предаването Преди всички на 4 ноември 2014 Хаджи обясни, че джамията в Пазарджик се намира в частен имот и мюфтийството не знае и не може да контролира това, което се случва там.

"Джамията в Пазарджик не е под юрисдикцията на Главното мюфтийство. Това е частен имот. Да се говори за подобни неща в името на исляма - това е пример на некомпетенция. Да се колят хора - такова нещо няма. Това, което се говори за Ислямска държава сме го осъдили отдавна", каза Хаджи.

Главното мюфтийство има пансиони към средните мюсюлмански духовни училища в Русе, Шумен и Момчилград, съобщи Мустафа Хаджи. Курсове за непълнолетни не се провеждат от мюфтийството и то не знае кой ги организира в страната, ако не са поискани преподаватели и програма от ръководената от него организация.

Повод за коментара стана съобщението на Сдружението "Дружба-Родина"  за разпространен в интернет клип, в който деца от ромския квартал в Пазарджик имитират обезглавяване на свой връстник с цялата символика на "Ислямска държава". Действието в клипа се развива в джамия, като от сдружението съобщиха, че ще сезират ДАНС по случая.