РЗИ и хотелиери опровергаха данните на СУ и "Активни потребители" за мръсна вода по Южното Черноморие

Установено ли е замърсяване на водата 41 пъти над нормата?

18.08.2023 | 13:32 Редактор: Юлиан Христов

В разгара на лятото се разрази пореден скандал на тема "чистотата на морето". Два анализа се бият помежду си. Според единия - на асоциация "Активни потребители", водата край някои от най-популярните ни плажове е замърсена десетки пъти над нормата.  Според другия - този на Регионалната здравна инспекция - това не е така. Заложник в битката се оказват и летовниците, и туристическият бранш. 

Фекалии във водите по Южното Черноморие - за това алармираха учени от Софийския университет и асоциация "Активни потребители". Те са установили замърсяване на морската вода до 41 пъти над нормата. Проверени са 11 плажа. Водата е изследвана за количеството на бактерията ешерихия коли. Тя е универсален индикатор за замърсяване.

Най-мръсен е северният плаж на град Царево, наричан Попски. Там стойностите достигат 20 666 клетки на 100 милилитра морска вода, което е в пъти над нормата.

"От години получаваме сигнали за злоупотреба, например преливащи пречиствателни станции, камиони, които събират водата от септичните ями на къщите и ги изхвърлят в морето", коментира Богомил Николов от "Активни потребители".

Туристите или не знаят, или не се интересуват особено от стряскащите данни. А плажовете в разгара на сезона остават пълни.

И докато дошлите на почивка са спокойни, данните на "Активни потребители" буквално взривиха туристическия бранш. Хотелиери са възмутени, че подобни изследвания могат да съсипят сезона и да поставят под заплаха следващия. И настояват, че единствената институция, имаща правото и капацитета да изследва черноморските води е РЗИ.

Самата здравна инспекция обещава писмена позиция по казуса.

Отношение по темата взе и екоминистърът. Според Юлиан Попов изследването на "Активни потребители" се отнася до здравен, а не до екологичен проблем. Министърът обеща следващата седмица да бъдат представени по-детайлни проучвания на бактериалното състояние на морските води.

Вижте повече в репортажа.