Фандъкова обяви как София ще се промени кардинално

Няколко палатки няма да попречат на преместването на Паметника на Съветската армия, коментира кметът на София

16.08.2023 | 13:10 Редактор: Вяра Димова
Фандъкова обяви как София ще се промени кардинално

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на пробива на бул. "Филип Кутев". Това е изцяло нов участък от булеварда от кръстовището с ул. "Сребърна" до бул. "Симеоновско шосе".

"Вече се полага асфалта. Обектът е на финала. Има още работа по тротоарите, по велоалеите, но като цяло работата се движи в необходимите срокове. Очакваме наесен най-късно до края на октомври да бъде приключен този обект. Това е един от стратегическите обекти", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Това е един участък от третия градски ринг заедно с булевард "Тодор Каблешков" и целият булевард "Филип Кутев" да направи връзката между булевард "България" и булевард "Симеоновско шосе", и да продължаваме да извеждаме трафика от центъра, да намаляваме задръстванията и да подобряваме качеството на въздуха", добави тя.

Кметът на София уточни, че това е изцяло нов булевард. Според нея профилът му е много интересен и дава възможностза всички както за шофьорите на автомобили, така и за велосипедистите. Тя обясни, че там ще има и бус лента, широки тротоари, ново енергийно ефективно осветление, както и обяви, че има резервирано трасе за бъдещия трамвай, който да бъде изграден като приключи изграждането на целия обект.

"Това е един от обектите, които заложих като стратегически заедно с метрото и околовръстния път. Това е обект, който променя тази част на София кардинално", категорична е Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Ангел Джоргов, заместник- кмет на Столична община в направление "Обществено строителство" уточни, че велоалеите ще бъдат по 1,5 метра и ще бъдат и от двете страни на булеварда. По думите му 10,5 метра ще бъде широчината на пътните платна, а тротоарите ще бъдат 4,5-5 метра

Фандъкова подчерта, че оставя подготвени огромни обекти с осигурено финансиране на следващия кмет. Тя обясни, че по отношение на Паметника на Съветската армия Столична община е свършила своята работа. Според нея няколко палатки и десетина души няма да попречат на преместването на паметника, и подчерта, че отговорностите са много ясни, и те не трябва да се прехвърлят.

Снимка: БГНЕС