Председателят на СОС: Части от центъра на София са обезобразени от вандалски прояви

Битката ни не е само за естетиката в градска среда, но и за защита на духа на емблематичните сгради, каза Георги Георгиев

15.08.2023 | 14:30 Редактор: Тодор Петров
Председателят на СОС: Части от центъра на София са обезобразени от вандалски прояви

Фасадата на 28 детска ясла в район „Средец“ беше почистена от драсканици, които скриваха красивата визия на сградата. Това е петият пореден обект от новата програма на общинския съвет за почистване на знакови сгради в София и на жилищни сгради, която бе предложена от председателя на съвета Георги Георгиев. 

Той благодари на екипите на Столичния инспекторат и общинското дружество Софекострой ЕАД за работата по изпълнение на програмата и посочи, че връщането на автентичния облик на знакови сгради в столицата ще продължи.

"Някои части от центъра са обезобразени от вандалски прояви и затова битката ни не е само за естетиката в градска среда, но и за защита на духа на емблематичните сгради. Една такава е именно 28-а детска ясла, в която играят 60 прекрасни деца. Навън обаче, вече пораснали деца, са причинили нещо безобразно на тази прекрасна сграда. Това е недопустимо – за самите деца, като идват на ясла, трябва да има приветлива среда, за родителите, за гражданите, сградите в София да изглеждат по такъв начин. За това продължаваме с почистването, така че да можем да приведем в съвременен чист вид. Освен, че измиваме фасадите, боядисваме ги, полагаме антиграфити покритие, така че при евентуален нов вандализъм -  много по-бързо да се почиства", коментира Георгиев.

Председателят на градския парламент изрази надежда усилията да не бъдат напразни и апелира за опазване красивите сгради на София.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа