Доц. Мангъров: "Ваксина" стана мръсна дума, ще се върнат забравени болести

Инфекционистът посочи, че отново ще боледуваме от туберкулоза, морбили, варицела

14.08.2023 | 12:40 Редактор: Вяра Димова
Доц. Мангъров:

Има риск някои отдавна забравени болести да се завърнат. Това се отнася най-вече за тези болести, чието изчезване се дължи на това, че са прилагани ваксини за тях. Това каза доц. Атанас Мангъров – началник на детската клиника на Инфекциозна болница в София.

На първо място той посочи туберкулозата, която в момента по разпространение е на нивата през 1910 г. Причината за това е ХИВ/СПИН инфекцията и недохранването в много части на света, обясни инфекционистът.  

Морбили е друго такова заразно заболяване. "Поради това, че има значителен спад във ваксиналното покритие, болестта се завръща. Тези, които не са карали морбили или не са ваксинирани, рано или късно го изкарват. Във връзка с грубия натиск за ваксиниране по време на Ковид пандемията "ваксина" стана едва ли не мръсна дума и много родители отказват да ваксинират децата си за морбили. Ваксината за морбили беше свързана и с аутизма, което няма нищо общо", подчерта доц. Мангъров.  

Ваксините от Националния имунизационен календар трябва задължително да бъдат поставяни, категоричен бе той. "Най-вече за варицела, защото варицелата е едно изключително силно заразно заболяване, каквото е и морбили. Ваксината за варицела в нашата страна не е задължителна, тя се поставя пожелание и с варицелата се случва това, което би се случило, ако нямаше ваксина за морбили. Има обща ваксина за рубеола, морбили и заушка – три много силно заразни заболявания", обясни инфекционистът пред "Фокус".

България е на челните позиции по употреба на антибиотици, посочи доц. Мангъров. Той подчерта, че до антибиотици трябва да се прибягва само тогава, когато има заболяване, което може да се лекува с антибиотици.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR