Застрашени ли са бебетата? Липсва ваксината срещу хепатит B и още 5 заболявания

Недостигът разтревожи пациенти и фармацевти, от МЗ обещаха доставки в кратки срокове

03.08.2023 | 13:47 Редактор: Вяра Димова

Липсва ваксината срещу вирусен хепатит B и още пет заболявания, която е част от задължителния имунизационен календар на бебетата. Тя се поставя на втория, третия и четвъртия месец след тяхното раждане. 

Тя се използва за предпазване от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и вирусен хепатит B. Няма заместител, притесняват се фармацевти и пациенти.

''Няма такава ваксина, не може да се закупи друга подобна. Ваксините не са лекарства, които са взаимозаменяеми", коментира педиатърът Тодор Тодоров.

Забавянето на този етап няма да създаде проблем с ваксинирането на децата, успокоява педиатърът. ''Един такъв недостиг от 2-3 седмици не е голям и това означава, че няма да се забави ваксинацията не повече от 1-2 седмици, може да се справим", обясни той.

Личните лекари желаят ваксините да се доставят до техните кабинети, вместо да ги взимат от Регионалните здравни инспекции. Опашките са дълги, а чакането отнема часове. 

''За всеки един общопрактикуващ лекар, ако всяка седмица му отнема по два-три часа време, за да ходи да се реди на опашка за 10 или 20 ваксини, за да може да имунизира 10 или 20 деца, това е загуба на време, което може да оползотворим в съвсем другата посока в ежедневната ни дейност", заяви личният лекар Мирослав Спасов.

Доставката на 65 000 дози от производителя "Хексацима" ще бъде доставена в най-кратки срокове, съобщиха от здравното министерство.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.