Бебешките ваксини срещу хепатит B и още 5 заболявания ще дойдат до 8 септември

Лекарите ще имунизират с първи прием на ваксината неваксинирани деца от двумесечна възраст

10.08.2023 | 20:12 Редактор: Михаела Кирилова
Бебешките ваксини срещу хепатит B и още 5 заболявания ще дойдат до 8 септември

Ваксината за бебета срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б ще бъде доставена до 8 септември тази година. Това казаха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

От МЗ издадоха указания към регионалните здравни инспекции за създаване на организация, която предвижда да се информират общопрактикуващите лекари. Лекарите ще трябва приоритетно да имунизират с първи прием на ваксината неваксинирани деца от двумесечна възраст с наличните количества ваксина и временно да отложат прилагането на втори и/или трети прием на подлежащите за ваксиниране деца.

До 25 август в МЗ очакват информация от здравните инспекции за необходимите количества от ваксината за периода септември-октомври 2023 г., включително и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием на шесткомпонентна ваксина.

В края на юли 2023 г. в МЗ се получи информация от изпълнителя по договора за доставка на шесткомпонентната ваксина, която се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането, за невъзможност да извърши своевременно доставката на 65 000 дози поради производствени проблеми, свързани с опаковането на ваксината, предаде БТА.

На 1 август Столичната регионална здравна инспекция публикува данни за наличните ваксини, от които беше видно, че шествалентната ваксина не е налична. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза тогава, че причината е производствен проблем и се очаква скорошна доставка от 15 хил. дози.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Pexels