Великотърновец е първият стипендиант на Фондация "Д-р Иван Толеков"

"Детска мечта ми е да бъда лекар, хирургията - също от малък исках да се занимавам с нея", каза Йордан Стоичков

13.08.2023 | 15:11 Редактор: Искра Ангелова

Млад великотърновец е първият стипендиант на Фондация "Д-р Иван Толеков", която поема разноските по цялото му следване в Медицинския университет в София. 20-годишният Йордан Стоичков вече е второкурсник и стажува през лятото във великотърновската болница, в която е работил до последния си дъх легендарният хирург. Политика на лечебното заведение е да привлича специализанти и стажанти, за да попълва недостига на кадри.

През миналата година Йордан Стоичков завършва с пълно отличие Природо-математическата гимназия във Велико Търново и е приет да следва "Медицина" в София. За първи път стажува в болницата в родния си град.

"Детска мечта ми е да бъда лекар, хирургията - също от малък исках да се занимавам с нея. Медицинските сестри ми показаха как да бия подкожни и мускулни инжекции, как да слагам системи, как да аспирирам, да разтварям лекарства", сподели Йордан Стоичков.

Той е избран за първи стипендиант на Фондация "Д-р Иван Тулеков". Тя беше основана след смъртта на хирурга, който беше сред най-добрите в България.

"Винаги се е притичвал на помощ на всеки един от нас, ако е имал нужда. Беше изключително педантичен по отношение на нашите стажант-лекари и специализанти", поясни началникът на Отделението по "Хирургия" в МБАЛ - Велико Търново - д-р Николен Стойнов.

Като отличник на випуска на гимназията и студент по "Медицина", фондацията поема таксите по цялото следване на Йордан.

"Бях много изненадан, че аз бях избран за стипендиант в чест на д-р Толеков. Той е много качествен и важен за тази болница и до ден днешен се говори за него", не скри радостта си студентът.

Ръководството на болницата търси начини да се справи с проблема с липсата на кадри. 

"Имаме няколко добри примера с много талантливи млади хора. Ние полагаме всички усилия, за да привличаме младите хора и да ги развиваме", коментира директорът на МБАЛ - Велико Търново - Даниел Илиев.

Вижте повече в репортажа.