Гешев: НС прие абсурдни промени в НК срещу пияните и дрогирани шофьори

Отново показаха некомпетентност и улесниха рушвета, смята бившият главен прокурор

10.08.2023 | 13:48 Редактор: Тодор Петров
Гешев: НС прие абсурдни промени в НК срещу пияните и дрогирани шофьори

"Хубаво е, че три години, след като внесох експертни предложения, депутатите узряха за това, че трябва да се спре войната по пътищата. След многократни призиви от страна на прокуратурата и гражданското общество народните представители да си свършат работата. Просто да приемат адекватно законодателство, между другото съществуващо в други страни от ЕС, което да спре смъртта по пътищата на България. Показател, по който сме водещи в черната статистика на Европа", се казва в позиция на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Той на мнение, че промените в Наказателния кодекс относно престъпленията по транспорта, приети наскоро, са поредната законотворческа нелепица на този парламент.

"Експертните предложения на прокуратурата предвиждаха по-строги наказания при причиняване на смърт на пътя от пияни и дрогирани или каращи без книжка шофьори. Тези престъпления влизаха в графата „умишлени”. Именно при тях съдът щеше да отнеме автомобила. Парламентът обаче прие пияни и дрогирани без книжка да продължават да убиват „по непредпазливост”. Наказанията остават малки, а автомобилите послужили за извършване на престъпленията няма да се отнемат", настоява Гешев.

Според бившия обвинител номер едно, така стигаме до абсурда – съдът да отнема автомобила на пияни и дрогирани, които са спрени на пътя за рутинна проверка, но не и на онези, причинили смърт. Абсолютна недомислица, смята Гешев.

"Прокуратурата даде на НС готови промени, в които акцентът падаше върху увеличени наказания за убийците на пътя, за шофиращите системно в нетрезво състояние или след употреба на наркотици водачи. А какво направиха народните избраници? Отново показаха некомпетентност, симулираха дейност и улесниха рушвета", на мнение е бившият главен прокурор.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 1
Nelsi_04
преди 8 месеца
Преди да отнемат автомобили, да спрат да дават книжки на хора които употребяват наркотици. Да се изискват изследвания за употреба на наркотици подписани от лекар,който да носи отговорност наравно с лицето. Тези изследвания да се изискват преди започване на шофьорския курс и преди даването на шофьорска книжка. Наркотици не се спират лесно и ако шофьора, който само пие може да не употреби алкохол една седмица, шофьора който се друса трудно ще изкара и два дена без дрога. Сигнализирай за неуместен коментар