Граждани във Варненско притеснени за чистотата на водата, властите ги успокоиха с данни от пробите

Областната управа е категорична: Водата е чиста

09.08.2023 | 14:40 Редактор: Юлиан Христов
Граждани във Варненско притеснени за чистотата на водата, властите ги успокоиха с данни от пробите

Граждани във Варненско са подали сигнали за възможно радиационно замърсяване на водите на Черно море, става ясно от съобщение на областната управа. 

По този повод областният управител Андрияна Андреева е провела среща с директора на РЗИ-Варна проф. д-р Цонко Паунов. От областната администрация припомнят, че от месец май до септември здравната инспекция извършва пробонабиране на морски води за мониторинг от 23 зони за къпане по крайбрежието на област Варна - от местност Панорама, КК "Златни пясъци" до гр. Бяла.

Проф. Паунов изтъкна, че освен постоянния мониторинг, особено засилен е обменът на информация и активно взаимодействие между всички институции, които имат отношение към опазване на околната среда и на водите, се посочва в съобщение на областната администрация. На базата на тази информация директорът на РЗИ – Варна е уверил, че няма повишение на радиационните стойности на крайбрежните морски води и на стандартите за качество на околната среда.

Резултатите от провеждания мониторинг на морските води в зоните за къпане може да бъдат намерени в сайта на РЗИ.

По данни на Министерство на околната среда и водите в периода 17 – 23 юли Басейнова дирекция "Черноморски район", Регионална лаборатория - Варна към ИАОС и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" са взети проби с военния научно-изследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" в допълнителни 17 пункта в крайбрежните морски води, съвпадащи с пунктовете от Националната мрежа за мониторинг - Калиакра 2, Албена, Златни пясъци, Варненски залив – север, Камчия, Шкорпиловци, Двойница, Иракли, Емине, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Росенец, Созопол, Приморско 1, Царево 1, Велека 2, и в още 5 пункта в териториалното море (Крапец, Галата, Иракли, Бургаски залив, Ахтопол).

Изпитването на пробите се извършва по същите показатели, по които се следи състоянието на морските води след инцидента с язовир "Нова Каховка". Получените резултати не показват превишения. Резултатите от тази проверка бяха публикувани на интернет страницата на МОСВ, според които няма превишения в получените резултати.

На последните постъпили сателитни изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България.

Резултатите от мониторинга, проведен в периода 19 юни – 24 юли 2023 г. в бреговите пунктове и в крайбрежните морски води, не показват превишения на стандартите за качество на околната среда.

Басейнова дирекция "Черноморски район" със съдействието на Регионална дирекция "Гранична полиция" и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС наблюдават ежеседмично състоянието на морските води, включително в трите допълнителни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг, уточняват от областната администрация на Варна.

Снимка: БГНЕС