Ярост, оставка и протести: Думите на Рашидов надигнаха вълна от недоволство

Поискаха оставката му и като народен представител

08.08.2023 | 14:15 Редактор: Вяра Димова

Продължава вълната от недоволство след скандалното изказване на Вежди Рашидов в Народното събрание. Той отправи нецензурни думи към жените - жертви на домашно насилие, без да подозира, че микрофоните са включени. Много неправителствени организации се очаква да излязат на протест тази вечер.

"Има и сега закони. Какво чешем езици? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че преди 15 години са изнасилвани. Като с онзи американски режисьор, където го направиха на маймуна", каза Рашидов вчера в парламента.

След скандалните му думи от "Продължаваме промяната" поискаха оставката му от председателското място на Комисията по култура и медии. А от партията на Рашидов – ГЕРБ-СДС, се разграничиха от него. Също поискаха оставката му от Комисията по култура и от Изпълнителната комисия на партията. Последва исканото извинение и подаване на оставки от двете комисии. 

"Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие", каза Рашидов.

Въпреки извинението, последваха остри обществени реакции. Репликата му консолидира и протестиращите в подкрепа на малтретираната Дебора. 

"Моето усещане беше яд, ярост. Ние бяхме приключили нашето събиране пред НС, не се сдържахме и отново отидохме с твърдото решение, че г-н Рашидов трябва да подаде оставка като народен представител", коментира Александра Станкова от Българския фонд за жените.

"Разочароващо е, Вежди Рашидов трябва да си подаде оставката не само от комисии, но и като народен представител", категорична е Ширин Ходжева от "Феминистки мобилизации".

"Чест му прави на г-н Рашидов, че се извини за нещата, които е казал вместо да се прави, че не съществуват или да отрича факти и обстоятелства. Това е мъжка постъпка", смята политологът доц. Стойчо Стойчев.

Коментар дойде и от бившия заместник-председател на партия ГЕРБ – Цветан Цветанов. 

"Лицето на парламентаризма, когато се гласуват законите, е по начина, по който хората очакват да се случи, а когато има неформално приказване между съответните депутати, виждаме всъщност каква е истината", заяви той.

От "Възраждане" намериха аналог с подкаста на Йонислав Йотов - Тото и Тити Папазов, споделиха и техен прочит чрез видео. Росица Кирова и Никола Минчев също осъдиха думите на Рашидов. 

Самият Рашидов през 2022 г. беше председател на 48-ото НС. Депутат в седем парламента, два пъти министър на културата, известен общественик и скулптор. "Никога през живота си не съм слагал пред името си никакви звания", казва той.

По време на работата си като председател става известен и с крилатите си фрази към депутатите: "Намалете перченето - пречи ви, не ви помага. Влагайте повече разум. Хората чакат вашите решения".

Преди две години в интервю за Bulgaria ON AIR Рашидов заяви: "Аз съм низ от грешки, самият аз съм една грешка. Политиката е тотална грешка, винаги съм го казвал, но е страшна необходимост. И ви моля - много ниско стойте при хората, защото бързо намразват - да не ви мразят, да ви обичат".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 8 месеца