Партиите получават близо 18,2 млн. лв. държавна субсидия

57 от всички партии не са декларирали никакви приходи през цялата 2022 г.

08.08.2023 | 11:11 Редактор: Тодор Петров
Партиите получават близо 18,2 млн. лв. държавна субсидия

112 партии са подали отчетите си навреме пред Сметната палата, а 18 са закъснели или не са подали необходимите документи. Настоящият анализ на Института за развитие на публичната среда обхваща данните от годишните отчети на 112 формации.

Цели 94% от декларираните приходи, или 26 621 000 лв., са набрани от шестте формации в настоящия парламент, се посочва в анализа. От подадените отчети става ясно и че 57 от всички партии не са декларирали никакви приходи през цялата 2022 г. Формациите, които не са събрали никакви средства от членски внос, пък са 74. 

Най-голям дял от партийните постъпления се дължи на държавната субсидия. Тази форма на помощ възлиза на 18 159 000 лв. или 64% от всички приходи. Практиката, по която тя се посочва в отчетните форми обаче, е твърде разнопосочна – някои партии я отчитат в графите “Дарения” или “Други“. Това затруднява установяването на нейния размер от финансовата форма за отчет и изисква да се проследят всички допълнителни документи, подадени към него. 

Дори в този случай, твърде често има разминавания между тях. Тъй като през 2022 година действаха две НС – 47-ото и 48-ото, получавали държавна субсидия са 22, посочват от неправителствената организация.

Почти една пета, или 22% от приходите на партиите, пък се формират от дарения. Тази сума възлиза на 6 303 000 лв. На трето място са приходите от членски внос – 3 001 000 лв., или 11% от средстватата на партиите.

Големият дял на даренията през миналата година се дължи на проведените избори в края ѝ. Именно по време на предизборните кампании партийните симпатизанти се чувстват по-ангажирани към финансирането на формациите, които подкрепят, пише dnes.bg.

Държавната субсидия пък се определя от Закона за държавния бюджет всяка година. През годините имаше различни идеи за намаляването на размера ѝ, дори пълното ѝ премахване, но към настоящия момент тя възлиза на 8 лв. на получен действителен глас. Право на държавна субсидия имат партиите и коалициите, излъчили представители в Народното събрание. Тя се получава и от партиите, постигнали повече от 1% подкрепа на последните парламентарни избори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR