Синият талон отпадна, но скъпите стикери по стъклото на колата остават

Българските застрахователи отдавна възразяват срещу принудителния стикер за "Гражданска отговорност"

07.08.2023 | 13:02 Редактор: Юлиан Христов
Синият талон отпадна, но скъпите стикери по стъклото на колата остават

С последния брой на "Държавен вестник" депутатите най-после пратиха в историята една тотална отживелица: от днес, 7 август, синият контролен талон към шофьорската книжка вече не съществува.

Но въпреки множеството закани, никой засега не е посегнал към две други отживелици, които далеч не са толкова безобидни като синия талон, а бъркат в джоба на всички шофьори. Става дума за стикерите за удостоверяване на технически преглед и за сключена застраховка "Гражданска отговорност".

В наши дни те са също толкова безсмислени, колкото и синият талон. Благодарение на електронната информационна система на МВР, която струва на данъкоплатците няколкостотин милиона лева, всеки служител на реда може незабавно да установи дали даден автомобил е преминал годишен технически преглед, каква е екологичната му група и дали застраховката му е валидна, само като погледне номера му.

Българските застрахователи отдавна възразяват срещу принудителния стикер за "Гражданска отговорност", още повече, че шофьорите така или иначе са длъжни да предоставят на проверяващите полицаи и картонения знак за него. Според тях стикерът излишно оскъпява полицата.

Няма никакви убедителни аргументи и в полза на т. нар. "екостикери", които се издават при преминаване на годишен технически преглед и установяват екологичната група на автомобила. Въпреки множеството възражения, те бяха въведени преди няколко години и незабавно вдигнаха цената на техническите прегледи от 40-45 лева преди това до средно 60 лева след стикерите. Камерите за контрол на трафика са в състояние да извлекат информацията, закодирана в стикерите, само на база регистрационен номер.

Повече по темата четете в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС