На извънредно заседание парламентът обсъжда с наказанията за домашното насилие

С промените в Наказателния кодекс бяха завишени санкциите при лека и средна телесна повреда

07.08.2023 | 07:14 Редактор: Юлиан Христов
На извънредно заседание парламентът обсъжда с наказанията за домашното насилие

На извънредно заседание на парламента депутатите ще обсъждат предложенията за законодателни промени срещу случаите на домашното насилие.

В четвъртък правната комисия в Народното събрание прие на първо четене понятието "интимна връзка" да бъде вписано в Закона за домашното насилие. С промените в Наказателния кодекс бяха завишени санкциите при лека и средна телесна повреда.

Депутатите одобриха единодушно предложените промени в текстовете от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, с които наказанието за средна телесна повреда скача от досегашните 6 на до 8 години затвор. За лека телесна повреда се предвиждат до 2 години затвор, като отпада опцията за пробация.

Завишава се и глобата - от 500 до 1000 лева, вместо досегашните от 100 до 300 лева.

Приети бяха и предложенията на "Възраждане" за определяне на долна граница от 3 месеца за лека телесна повреда и изискване на поне една предишна проява на насилие.

Повод за прекъсването на депутатската ваканция и приемане по спешност на поправките станаха казусът с обезобразеното с макетен нож 18-годишно момиче в Стара Загора и зачестилите в страната случаи на насилие над жени.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)