Митрополит Киприан отслужи Божествена света литургия в Потопената църква

"Бог ни дава своите изпитания, за да ги претърпим", каза той

05.08.2023 | 14:23 Редактор: Елеонора Танева

Божествена света литургия отслужи в Потопената църква край язовир "Жребчево" старозагорският митрополит Киприан. Църквата е съградена през 1891 г. в село Запалня, което е заличено с указ през 1965 г., заради строежа на язовира. Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година. 

През 2019 година митрополит Киприан реши да възстанови богослуженията. Тогава започнаха реконструкция и частично възстановяване на храма със средства на дарители.

"При едно от посещенията ми дойдох до този храм, тогава се беше оттеглил яз. "Жребчево" и водите бяха извън храма.  Влязохме в храма и тогава дадох обет в себе си и на хората от Запалня и Нова Загора, че всяка първа събота на август се отслужвам литургия в църквата носеща името на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Посланието е, че когато има Божий промисъл, то ще се изпълни, Бог ни дава своите изпитания, за да ги претърпим, Бог е онзи, който ни милва и дава сили да живеем вдъхновено с мисълта за по-добро бъдеще както на нас, така и на нашата родина", каза старозагорският митрополит Киприан.