Асен Василев: Пари има, не ги усвояват и ни ги връщат. В пощите слагат ПОС терминали за теглене

Финансовият министър е оптимист за влизане в Еврозоната от януари 2025 г.

05.08.2023 | 09:10 Редактор: Елеонора Танева
Асен Василев: Пари има, не ги усвояват и ни ги връщат. В пощите слагат ПОС терминали за теглене

Заварихме хазната на 1,2 млрд. лв. дефицит на 31 май, два месеца по-късно сме на излишък 500 млн. лв. Т.е. за тези два месеца държавата е събрала 2 милиарда лева повече, отколкото е похарчила. Като се работи и се събират данъците, без да ги вдигаме, се вижда, че пари има. Това заяви финансовият министър Асен Василев в интервю за "24 часа"

По думите му пари има, но не се усвояват правилно, особено що се касае до капиталовите разходи.

"За детската болница има отпуснати 100 млн. лв., но болница няма. Всяка година отпускаме по 80 млн. лв. за детски градини. От тях 60 млн. лв. се връщат обратно  с обяснението, че няма проекти, няма терени, все нещо няма. Но това, което няма, не са пари. Това, което няма, са реални действия да се случат нещата. Същото е и с БДЖ - отпуснахме пари да купят нови вагони, тях ги няма, вагоните са без климатик, няма закупен влак", даде примери Василев. 

По думите му пари за театрите има и начинът, по който е направена субсидията за тях, е смислен.

"Дава се за всеки продаден билет. Това означава, че тези, които работят, получават повече, защото продават повече билети. И  искането за пари придобива друг смисъл. Ако се продадат повече билети, ние сме задължени да им дадем повече пари, без да идват да ги искат. Начинът е да прехвърлим повече дейности на този принцип", коментира финансовият министър и уточни, че това не е приложима практика във всички сектори - като пожарната например.

Василев е категоричен, че няма нужда данъците да се вдигат, достатъчно е да се подобри събираемостта. Министърът коментира и плащането на заплата по банков път за фирми с над 100 служители.

"Това, което говорихме с банките, които  държат част от  акциите в БОРИКА, уговорката е в пощите във всяко населено място да се поставят не банкомати, а ПОС терминали, които обаче позволяват теглене. Тъй като пощите така или иначе боравят с пари, имат охрана, имат инкасо, пенсиите се плащат през тях, т.е. целият разход за поддържането на инфраструктура е при тях. Така би се решил проблемът", обясни Василев.

Той е оптимист за въвеждане на еврото от януари 2025 г., особено ако бюджетът с 3% дефицит бъде изпълнен, каквито са прогнозите. 

"Това значително успокои ЕЦБ и държавите членки. Защото предишните бюджети с дефицит от 6,3% и изказвания от типа "държавата фалира" сложиха стоп на този процес още в момента, в който бяха направени. След като има доклад за приемането ни в еврозоната, ще има период на обявяване на цени в левове и евро. Говорихме с ЕЦБ, че това е моментът, когато за разплащания, които не са в брой, може да се пуснат паралелно евро и лев", каза още Асен Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
нови висоти
преди 8 месеца
Асенчо сега ще ни покаже как се "усвояват" пари.... При предишното му министерстване, народът обедня с 26% от изкуствено създадена инфлация! В ЕС тя беше 7-8 %. Сигнализирай за неуместен коментар