Денков: В министерствата има много проблеми, проверяват се действията на служебния кабинет (ОБНОВЕНА)

Между България и Турция има неизгоден договор, който задължава държавата с няколко милиарда лева, обяви премиерът

03.08.2023 | 10:49 Редактор: Юлиан Христов

Нередности за милиарди левове - това е констатирало правителството при подготовката на управленската си програма. Всички те, според премиера акад. Денков, са в резултат на забавени или очевидни грешки на служебния кабинет.

"Налага се от първия ден да гасим пожари в повечето министерства. Тези пожари наложиха да включим допълнителни дейности в програмата, което отнема много енергия и време от работата на екипите в министерствата", коментира министър-председателят.

Според редовната власт служебното правителство е нарушило закона за бюджета, като не е представило предложение за редовен бюджет през миналата година, след което представеният е бил със заложен дефицит над 6%. 

"Само за ден Агенция "Пътна инфраструктура" е успяла да оцени и внесе над 30 хил. страници със заявки за текущ ремонт и поддръжка на пътища на републиканската пътна мрежа за 4 млрд. лв. за следващите 4 години", обяви акад. Николай Денков.

"Очевидно, за да може бързо да се приключи процесът, включително и когато това правителство застъпи. Поръчката е прекратена, сега ще има обжалване и ще бъдат поставени под риск тези дейности, но ако министърът си е затворил очите, това щеше да означава, че по непрозрачен и неефективен начин ще бъдат изразходвани 4 млрд. лв.", коментира акад. Денков.

Правителството е завело дело и за спиране вписването на акциите на Пловдивския панаир, стана ясно още от думите на премиера. Той застъпи и Плана за възстановяване на устойчивост, по който има забавяне.

"В момента сме в риск тези средства да не могат да бъдат получени до 2023 година. Очакваме 1,4 млрд. лв. да влязат от това през тази година. 3,4 млрд. лв. стават постъпленията, ако се добавят от БЕХ", каза още Денков.

Той допълни, че и дейностите за определяне на хеликоптерни площадки за спешна помощ по въздуха са поставени под въпрос. Служебното правителство е закрило дружеството, което трябваше да се занимава с тази дейност и тя е прехвърлена на Националния авиационен оператор. Той пък няма право да извършва такава дейност, стана ясно още от думите на премиера. "Налага се да рестартираме процеса", категоричен е той.

По отношение на газопреносните системи между България и Турция има неизгоден договор за страната, който е 13-годишен и задължава държавата с няколко милиарда лева. В същото време страната ни няма достъп до турския пазар, докато турската страна има достъп до българския и европейския пазар.

Някои от случаите ще бъдат дадени на контролните органи за нарушения. Ако бъдат установени такива, те ще бъдат препратени на прокуратурата, стана ясно още от думите на премиера.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков съобщи, че вече са готови със законопроект за изменение на ТОЛ таксата.

"Основният проблем, пред който е изправена държавата по отношение на пътната политика, не са средствата, а липсата на проектна обезпеченост и непрозрачност", каза регионалният министър.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Същият
преди 8 месеца
Защо ги назначавате такива за министър-председатели.Та той не знае какво да прави.Да бяха назначили по- ***.Пак сгафихме с избора,така е щото за 34 години не се подготвиха кадри за управление.Тази работа не е за всеки.Жалко за България. Сигнализирай за неуместен коментар