Масови нарушения при продажбата на пояси и жилетки за плуване у нас

Лисват инструкции за употреба, констатираха инспектори от Главна дирекция "Надзор на пазара"

02.08.2023 | 16:07 Редактор: Вяра Димова
Масови нарушения при продажбата на пояси и жилетки за плуване у нас

Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) приключи своята кампания под мотото "Безопасно лято 2023". Инспектори от Главна дирекция "Надзор на пазара" (ГДНП) при ДАМТН извършиха проверки на плавателни средства за обучение по плуване – пояси за ръце и жилетки за плуване в 242 търговски обекти в цялата страна.

От проверените общо 546 броя плавателни средства за обучение по плуване – пояси за ръце и жилетки, съответстващи на изискванията са били общо 337 броя. С констатирани несъответствия са 209 броя, в това число:

25 броя са без маркировка за съответствие;

86 броя не се придружават от инструкции за употреба и информация за безопасност на български език;

44 броя са без обявена информация за наименование и адрес на производител;

38 броя са без обявена информация за наименование и адрес на вносител;

96 броя не се придружават от декларация за съответствие, или от обявен интернет адрес, на който, същата може да се намери;

при 143 броя декларацията за съответствие е без превод на български език.

При 88 броя са установени продукти с видими несъответствия, а именно: без трайно нанесена маркировка за идентификация върху тях, която да съдържа информация и предупредителни текстове, относно правилната им и безопасна употреба, без превод на български език, както и липса на информация относно срок на употреба.

За установените нарушения по действащото законодателство към икономическите оператори се предприемат административно-наказателни действия. За продуктите без нанесена маркировка за съответствие и тези с видими несъответствия са издадени заповеди за спиране на разпространението им. Проверките продължават.

Снимка: ДАМТН