ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат отнемане на дерогацията на "Лукойл"

Срокът за отнемането е 30 дни

28.07.2023 | 22:00 Редактор: Михаела Кирилова
ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат отнемане на дерогацията на

"Току-що отново внесохме предложението за отнемане на дерогацията на "Лукойл", както и второ предложение за назначаване на особен управител в предприятието. Подписи сме сложили и с ПП-ДБ и ДПС".

Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

"Това ще се случи вероятно в края на октомври. Ще бъде разгледано в началото на месец септември, вероятно прието в края на месец септември, а срокът, който сме поставили за отнемането на дерогацията да се случи без условности до 30 дни след влизане в сила на закона", каза Добрев.

"Този път сборът на гласовете на трите парламентарни групи трябва да гарантира, че прекратяването на дерогацията е приета с голямо мнозинство след ваканцията през август", каза Добрев.

"Ние се съгласихме с 30-дневния срок, който настояваха от "Промяната". Този срок е за отнемане на дерогацията, а не за предприемане на действия. Сегашният текст е, че в 30-дневен срок трябва да бъде отнета дерогацията. Достатъчно бяхме толерантни към "Лукойл", след като няма никаква полза за българските граждани, то няма смисъл от дерогацията", заяви депутатът от ГЕРБ.

Относно думите, че "Лукойл" не може да работи без руски петрол Добрев поясни, че има редица пристанища дори в Черно море, откъдето рафинерията може да бъде снабдявана с нефт, предаде БГНЕС.

"Няма нито едно доказателство, че това предприятие не може да работи изцяло с неруски петрол, всички опорни точки, които сме чували от "Лукойл" според нас са несъществени, затова и имаме анализи от редица неправителствени организации, включително и Центъра за изследване на демокрацията", добави депутатът от ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС