160 ракети не спряха градушката като орех в Плевенско. За 10 минути щетите са огромни

Много къщи и автомобили са повредени

27.07.2023 | 21:38 Редактор: Искра Ангелова

С над 160 ракети е противодействано на градушката с големината на орех в Плевенско, която унищожи реколтата в селата Радишево и Садовец. Много къщи и автомобили са повредени. Беше прекъснато и електрозахранването , което постепенно се възстановява.

Бурята връхлита Николинка Илиева от Радишево в градината около 19 часа снощи. Едва успяла да се скрие в дома си от дъжда и невижданата в селото досега градушка.

"Бурята дойде много бързо, започнаха да стрелят от повече от десет пъти. Повече от 15 минути валя, целите улуци са счупени, цялата стена е надрана - беше тъмно, страшно беше. Имах воден лук, праз, пипер, но всичко замина", сподели Николинка Илиева.

Веднага след края на бурята кметът на селото Поля Петкова започнала да обхожда къщите и имотите на пострадалите.

"Снощи към 19:30 часа започна самата бурята, за половин час притъмня, градушката беше примесена с ледени късове. Не беше за повече от 10 минути, но щетите са огромни - всички коли, които са навън, са със счупени стъкла, поражения по ламарините, къщи, мазилки, прозорци, на кметството на читалището. Слава Богу, нямаме пострадали хора или животни. От сутринта се опитваме да направим организация по почистването, кой каква нужда има. От общината идваха, правиха оглед - много от къщите са пострадали - мазилки, прозорци, част от тях нямат застраховки. Притесняват се, че няма как да си възстановят щетите", коментира кметът на село Радишево.

Масово жителите на Радишево не са застраховали имотите и автомобилите си.

"Беше страшно - градушка, буря, дъжд. Изстреляха 14-15 ракети, но коли са изпочупени. Къщата не ни е застрахована. Има хора, които са на по 70-80 години, такова чудо не са виждали", каза Богомил Тодоров.

По градоносния облак от ракетните площадки в близост до пострадалите села са изстреляни 54 противоградови ракети за по-малко от час.

"Обработката на облаците започна в най-подходящия момент, започна изстрелването на ракети от площадката в село Телиш и площадката на село Садовец, и силата на този процес беше овладяна, тъй като от Садовец до Радишево няма нанесени щети. Виждаме облаците много преди да навлязат в защитаваните територии и като имаме възможност - започваме стрелба", поясни директорът на Регионална Дирекция "Борба с градушките" - Долни Дъбник - Ивайло Христов.

Вижте повече в репортажа на Димитър Въранов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
а бе,джендъри
преди 8 месеца
160 ракети за цял полигон са нищо,само аз съм изстрелвал по толкова за 20 минути!А полигона ИЗСТРЕЛВАШЕ ПО 2,500 на въздействие!И то ракети "алазан" с по 1 кг реагент на ракета,не сегашните 50 грамови!А за "облако" с по 5 кг на ракета да не говорим!С демократични икономии не става!Или пазиш,или не! Сигнализирай за неуместен коментар