Безсънна нощ в Северна България: Стихията потроши коли и наводни къщи (+ВИДЕО)

Лошото време стигна и до морето

27.07.2023 | 13:37 Редактор: Искра Ангелова

Безсънна нощ след мощната буря с градушка, която връхлетя късно снощи десетки населени места в Северна България. Стихията изкорени дървета, потроши коли, наводни къщи и остави домакинства без ток. За щастие, пострадали хора няма.

Кратка, но силна градушка удари района на Враца и Мездра.

"Много рязко притъмня и в рамките на 5-6 минути се изсипа градушка с големината на орех", сподели жителят на Долна Кремена - Мирослав Павлов.

След като миналата година реколтата в Долна Кремена беше унищожена от едра градушка, местните жители отново повдигнаха въпроса.

"Как работи градоносната защита на територията на област Враца? Защото вчера ледените късове бяха с идеален център, което означава, че облакът не е обработен", допълни Мирослав.

Час по-късно бурята се премести на изток. Едра градушка, дъжд и пориви на вятъра над 100 километра в час удариха Плевенско и Великотърновско, където нанесоха щети. А след като през вчерашния ден температурният рекорд в Търговище беше подобрен, вечерта градът беше връхлетян от силна буря.

"Вечерта ни сполетя мога да кажа "перфектната буря", за наша радост беше 30 минути, като стари дървета се огъваха до земята, имаме над 200 изпочупени дървета. За радост, нямаме жертви", коментира кметът на Търговище Дарин Димитров.

Лошото време стигна и до морето, където също падна градушка. За днес в цялата страна е обявен жълт код за силен вятър с пориви до 90 километра в час. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Facebook