Парламентът одобри заем от 175 млн. евро за бизнеса, "Възраждане" скочи на шефа на НС

Ратификацията предизвика бурни реакции сред депутатите

27.07.2023 | 10:54 Редактор: Юлиан Христов
Парламентът одобри заем от 175 млн. евро за бизнеса,

Парламентът прие на първо и второ четене ратификацията на Гаранционното споразумение между Европейската инвестиционна банка и България като гарант във връзка с Договора за финансиране между ЕИБ и "Българската банка за развитие" ЕАД.

Преди дни бе подписано споразумение за заем, отпуснат на Българската банка за развитие за малките и средни предприятия и предприятия със средна пазарна капитализация на стойност 175 млн. евро. На първо четене ратификацията беше приета с гласовете на 167 депутати, а на второ с гласовете на 164 народни представители.

Приемането на ратификацията на първо четене доведе до спорове в пленарна зала. От "Възраждане" се противопоставиха на толкова бързото приемане на това споразумение за разлика от техния референдум, който изобщо не беше разгледан в зала. Деян Николов от "Възраждане" коментира, че Росен Желязков е "срам" за председател на парламента.

Тошко Йорданов от ИТН също каза, че поведението на председателя на НС Росен Желязков е било срамно по отношение на референдума на "Възраждане".

Желязков пък им отговори, че "усещането за срам е субективно усещане" и призова "не бъркайте жанра - това е Народно събрание, не е Facebook", пише БГНЕС.

След като депутатите приеха да гласуват споразумението и на второ четене, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова депутата от ДПС Хамид Хамид да обясни за какво е това споразумение, защото някои депутати явно не са разбрали. Хамид обясни, че гаранционното споразумение е за "заем за малките и средни предприятия, които имат нужда от подкрепа", като добави, че въпреки опитите на "лобистите на "Лукойл" да саботират приемането му, той все се надява депутатите да подкрепят гаранционното споразумение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR