910 млн. лв. повече за НЗОК, обезщетението за второ дете става 780 лв.

Без промяна поне за тази година остава минималната работна заплата

26.07.2023 | 18:55 Редактор: Михаела Кирилова

След инфарктно дългото заседание на бюджетна комисия вчера и отричането на Асен Василев от собствения му бюджет, днес нещата изглеждаха по-спокойни.

След 3 часа дебат депутатите приеха парите за здраве. Предвидени са 7 млрд. лв. в Здравната каса, което е с 910 млн. лв. повече от миналата година. Най-много средства отиват за извънболничната помощ.

Още в началото от БСП не бяха сигурни дали останалите партии знаят какво гласуват. "Ще излезе някакъв Франкенщайн, че ще настъпи хаос в икономиката и социалната сфера", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

"На мен ми се струва, че това ви харесва, търсите този по-висок дефицит, така че да не продължим пътя си към Еврозоната", коментира Венеция Ангова от ПП-ДБ.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" също коментира: "Вчера на комисията по бюджетни финанси експертите от ГЕРБ гласуваха. Днес Бойко Борисов им е набил канчетата, защото той е най-добрият финансист".

След като се захванаха със социалния бюджет, най-много предложения дойдоха от социалистите. С искания за децата и за възрастните. 

"Нищо не пречи и отглеждане на дете от 1 до 2 години да бъде 850 лв.", каза Драгомир Стойнев от БСП.

"Предлагаме преизчисление на всички пенсии с коефициент от 1,35. Това е един добър подход", заяви Иван Ченчев от БСП.

В крайна сметка депутатите решиха - без промяна поне за тази година остава минималната работна заплата, максималният осигурителен доход остава 3400 лв., обезщетението за второ дете става 780 лв., а пенсиите бяха увеличени с 12% от 1 юли.

Вижте повече в репортажа.