Радев: Необходима е държавна стратегия за развитието на автомобилната индустрия у нас

Страната ни е и на шесто място в ЕС по производство

26.07.2023 | 16:56 Редактор: Искра Ангелова
Радев: Необходима е държавна стратегия за развитието на автомобилната индустрия у нас

Българската автомобилна индустрия доказва, че България може да се развива изключително бързо във важен сектор, който определя бъдещето на Европа и света. Това заяви президентът Румен Радев, който откри форума "Автомобилната индустрия среща властта". Срещата, в която участваха представители на автомобилния бранш и на институциите, е организирана от "Аутомотив Клъстър България" и Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България.

По думите на президента България има потенциал да бъде лидер в бранша на Балканите и в Югоизточна Европа предвид редица предимства на страната ни. Румен Радев открои изградените у нас традиции в сектора, кадровия потенциал и материалната база. Страната ни е и на шесто място в ЕС по производство, добиване и обработка на цветни метали като мед и олово, които са от ключово значение за набиращата все по-голяма скорост електрическа мобилност. Заетите в автомобилната промишленост у нас за десетилетие са нараснали от 8 хиляди до 75 хиляди души в над 350 компании от бранша, които реализират дейност в България. 

Президентът посочи, че кадровият и научноизследователският потенциал, които индустрията съчетава у нас, дават възможност страната ни да играе още по-важна роля в процеса на трансформация в транспортния сектор в Европа, където през последните години се разработват все повече нови и чисти технологии.

"Трябва бизнесът и държавата заедно да поставят по-високи амбиции и да имаме ясна стратегия как ще се развива секторът", посочи държавният глава. Той призова тази стратегия да намери отражение в законодателството и в бюджета на страната, в образованието, в изграждане на икономически зони и прилежаща инфраструктура, което да доведе и до привличане на повече инвестиции

Държавният глава припомни за изградената по времето на служебното правителство първа в България икономическа зона за стратегическо развитие на автомобилната индустрия, разположена на 2900 декара, на 15 км от София - в Доброславци, която е първа по рода си и на Балканския полуостров. Като друга предпоставка за развитие президентът открои и това, че от България вече е член на Европейския алианс за батерии, което дава достъп на автомобилния бранш у нас до фонд от 3 млрд. евро за развитие на нови технологии. 

Държавният глава посочи още, че по примера на други европейски страни, трябва да се обмисли въвеждането на стимули за придобиване на електрически автомобили, за да се повиши и качеството на въздуха у нас.

Снимка: Прессекретариат на президента