Без капка вода от чешмата: Трета седмица бедстват над 1000 семейства в Ракитово

Авариралият водопровод е на над 50 г., за ремонта трябват над 20 млн. лв.

25.07.2023 | 13:39 Редактор: Елеонора Танева

В разгара на опасните горещини в Ракитово продължава да няма вода. Бедственото положение е удължено. Трета седмица повече от 1000 домакинства в Ракитово са без вода.

Семейството на Мария от кв. "Запад" търси алтернативи. 

"Ако не е колата, сега и моят син е на работа, не знам с какво ще си наливаме. Водата си я наливаме в един изоставен завод долу в града", сподели баба Мария.

"Паниците ги слагаме на вода, но друга вода откъде да вземем да ги изплакнем? Всичко е свързано с вода. Каквото да пипнеш в къщата - иска вода", добави баба Данка.

Борис споделя, че с едната кола ходи за вода за пиене, а с бус - за вода за къпане и за миене.

Ракитово е без вода от 9 юли, когато подаването за домакинствата беше спряно заради авария по довеждащия водопровод. Усилията на екипите да отстранят повредите в компрометираните участъци са съпроводени от нови проблеми по старите тръбопроводи.

"Водопроводът е морално остарял. Той е приблизително от 66-а година, продължава да аварира. Все още имаме хора, които нямат капка питейна вода", заяви кметът на община Ракитово Костадин Холянов.

За подмяна на водопровода са необходими между 20 и 22 милиона лева. Средства, с които общината не разполага и за които ще търси съдействие от държавата. Обявеното частичното бедствено положение ще остане в сила още месец.

Вижте повече в репортажа. 

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа