"Ще си поискаме парите. Носим си вода от ръждясал варел": Затварят санаториум в Овча могила

От седмици в свищовското село оцеляват без вода

24.07.2023 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Специализираната болница за рехабилитация в с. Овча могила, тъй като няма вода. Четири села в община Свищов вече са с обявено безсрочно бедствено положение, заради проблеми с водоснабдяването. На местните се доставя вода от Държавния резерв. Хората излизат на протест.

От седмици в свищовското село Овча могила, в юлските горещини, жителите трудно оцеляват без водоподаване.

Кметът на Свищов Генчо Генчев каза, че от години има изпратени сигнали до компетентните институции и министерства, но все няма взето решение.  

"Община Свищов от 3 г. е изготвила проекти, които са изпратени до МОСВ и МРРБ. Прехвърляни сме във времето, да мине времето, политическата криза. Финансиране може да има, проблемът може да бъде решен много бързо от съответните министерства", убезен е Генчев.

Положението вече е нетърпимо и от днес болницата за рехабилитация прекрати дейността си. Радка Георгиева от Тутракан посещава балнеолечебницата от 12 години, но смята да си тръгне.

"Няма вода и не смятаме да идваме повече в санаториума, не можем да се измием, иначе ваните - правим ги, но не можем да се измием - нито зъби, няма в тоалетната, в един ръждясал варел има - оттам носим кофи в тоалетната. Даже днес казаха, че ще затворят санаториума. Децата ми от Лондон се обадиха казаха, че искат за три дни да дойдат, но им казах, че няма вода и няма да идват", сподели Радка Георгиева, която е на лечение в санаториума.

Тя не изключва да си поиска парите обратно.

"Ние сме за 10 дни, ще видим дали да не си поискаме паричките, не си струва! Самата вода е много лековита, но сега - страхотия!", каза Радка.

Пациенти от цяла България са доволни от базата, но си тръгват разочаровани заради водната криза.

"Ваните работят, минералната вода тече, правим си процедурите – всичките, по четири процедури имаме, но по стаите няма вода. Два дни имаше, от вчера няма", обясни Йорданка Стефанова.

На възрастните хора и майките с деца безводието се отразява най-тежко.

"Всичко се дължи на безводието и на канализацията, която е остаряла и трябва да се смени. Аз като изляза сутрин, излизам в 4 на работа, няма вода. Пускат я по един-два часа. Носим си вода от чешмите. Майки с деца, знаете, трябва да се перат, да се подсушават, възрастни хора и той в недостиг с водата - страшно е", не крие притеснението си Сашо Колев.

Директорът на специлаизираната болинца за рехабилитация д-р Вергиния Цолова уточни, че много пациенти отменят резервации, а през последните дни само изписват хора.

"През последните седмици положението стана неудържимо. Ежедневните аварии по водопроводната мрежа, които водят до часове липса на питейна вода, трябва да бъдат решени. Надяваме се на чудо", каза д-р Цолова.

Приемът на пациенти в  Дома за хора с деменция също е прекратен от днес. За близо 100-тее обитателите на дома е осигурен резервоар.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Вижте повече в репортажа на Илиян Велков.