Започна разширяването на газохранилището в Чирен, капацитетът му се удвоява

Съфинансирането по проекта е 78 млн. евро

21.07.2023 | 16:49 Редактор: Елеонора Танева
Започна разширяването на газохранилището в Чирен, капацитетът му се удвоява

Официално започнаха същинските строителни дейности по проекта за разширение на подземното газово хранилище в Чирен – надземна част. Участие в церемонията взеха министърът на енергетиката Румен Радев, зам.-посланикът на САЩ в България г-жа Андриа Брулет-Родригез, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов, депутати и представители на местната власт.

Енергийният министър подчерта, че разширяването е от ключово значение за страната.

"Той преследва три основни цели. Едната е удвояване на капацитета на физическия обем, който ние успяваме да нагнетим – от порядъка на 1 млрд. куб метра природен газ. Но освен този общ обем на съхранение другият съществен параметър е какъв дневен обем имаме на скорост на нагнетяване и добив. Това е от съществено значение не само за страната. Удвояването на тази скорост, от типа на 8 до 10 млн. куб метра на денонощие, това вече е съществен параметър. Проектът има и още една, трета цел – той заменя стари технологии, обхваща целия обем на съществуващото подземно газохранилище, като развива допълнителни системи за безопасност, за сигурност, за управление", заяви министър Радев.

Цялостно ще бъдат обновени и контролно-измервателните прибори и апаратура. След завършване на разширението страната ни няма да е само дистрибутор, но и фактор в направление съхранение. Съфинансирането по проекта е 78 млн. евро. 

"То е в обем около една четвърт от общата сума, но много по-съществен е не относителният му дял, а припознаването на проекта като значим, като общоевропейски", допълни министърът на енергетиката. 

Снимка: Министерство на енергетиката