Купувачите на имоти у нас са станали по-предпазливи, сделките бележат спад

Сред причините са войната в Украйна и повишаването на лихвите от ЕЦБ

21.07.2023 | 22:17 Редактор: Юлиан Христов
Купувачите на имоти у нас са станали по-предпазливи, сделките бележат спад

Сделките с имоти в големите градове у нас записват четвърто поредно тримесечие на спадове. Във всички големи градове те са двуцифрени, а за първи път, откакто сделките започнаха да намаляват през третото тримесечие на миналата година, низходящата тенденция не подмина и Несебър, който досега бележеше покачване на активността.

Това показват данните на Агенцията по вписванията за изповяданите сделки между април и юни.

В София за едно тримесечие са вписани 8615 сделки, което е спад с 11,7% на годишна база. Почти сходно е понижението на сделките в столицата и за полугодието (-11,9%), или намаление с малко над 2000 спрямо същия период на миналата година. Ръстът на сделките в столицата и повечето други големи градове у нас спря тъкмо през второто тримесечие на миналата година след много силна 2021 г. и начало на 2022 г.

Войната в Украйна и произтеклата от нея енергийна криза и несигурност за световната икономика, наред със започналото повишаване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) и очакванията, че то ще се отрази и на лихвите по ипотечните кредити у нас, направиха купувачите на жилища по-предпазливи.

В Пловдив през второто тримесечие са изповядани 4175 сделки и те намаляват със 17,8 на сто спрямо същия период на миналата година. Двуцифрен е спадът в града и за полугодието с 13,9% и общо 7415 вписани сделки.

Спад на сделките има и във Варна и в Бургас, като във втория град той е по-силно изразен, съответно с 12,4% и 23,1% за тримесечието. От началото на годината изповяданите сделки в морската столица намаляват с 15,3%, а тези в Бургас се свиват със 17,1 на сто.

И докато сделките с имоти в двата най-големи града по Черноморието тръгнаха надолу още от третото тримесечие на миналата година, Несебър (където се изповядват и сделките в Слънчев бряг) отчиташе огромни ръстове, особено през 2021 г., но и през цялата минала година и началото на 2023 г. Сега той не е подминат от червената вълна с понижение от 23,3%, макар че с 2235 сделки за второто тримесечие градът остава на четвърто място сред най-оживените местни имотни пазари у нас, изпреварвайки Бургас.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Bulgaria ON AIR