Не се очаква спад на цените на жилищата в София и големите градове в България

Все пак се забелязва склонност на продавачите да правят отстъпки

19.07.2023 | 21:41 Редактор: Михаела Кирилова
Не се очаква спад на цените на жилищата в София и големите градове в България

До края на годината не се очаква спад на средните цени на жилищата в София и останалите големи градове в страната въпреки намалелия брой на сделките през последните три тримесечия. В същото време цените на отделни имоти в по-непривлекателни сгради или локации, но също и в центъра и в източните квартали на София, които са едни от най-търсените от купувачите, вече намаляват. 

Това стана ясно по време на дискусията "На всеки квадратен метър: Митове и реалности за имотите".

"Цените на жилищата са следствие от естествен ход на пазара - когато търсенето надвишава предлагането, сделките и цените растат. Когато търсенето е под предлагането, сделките и цените намаляват. Последиците от тези тенденции стават видими на пазара в рамките на две години", каза Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес".

"Най-голямо търсене спрямо предлагането имахме през 2019 г. и през 2021 г. видяхме рекорден брой сделки с имоти", отбеляза тя. 

През последните три тримесечия обаче сделките намаляват. Тенекеджиева отбеляза, че търсенето е започнало да спада още от юни миналата година, когато за първи път се заговори за повишаване на лихвите по ипотечните кредити. Още през април миналата година пък от пазара са излезли купувачи, които са се почувствали несигурни да изтеглят ипотечен кредит.

За намаляване в броя на сделките през последните тримесечия говори и Пламена Тотева, директор "Ипотечно кредитиране". Тя обаче също очаква, че в цените на жилищата няма да има значителни корекции и че те ще останат на сегашните си нива в краткосрочен план. Като тенденция в последно време Тотева отбеляза нараснала склонност на продавачите да правят отстъпки в офертната цена на жилищата си.

Повече по темата четете в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
да видим
преди 3 седмици
Не се очаква да си купя жилище в България, а навън...Навън цените са високи, но жилищата са поне санирани и инфраструктурата е добра...Погледнете си грозната панелка на снимката...Събудете се... Сигнализирай за неуместен коментар