ЕК с писма до България, изоставаме по три директиви

Сред тях е тази за компенсации на жертвите на пътя в случай на фалит на застрахователя

20.07.2023 | 15:24 Редактор: Михаела Димитрова
ЕК с писма до България, изоставаме по три директиви

Европейската комисия изпрати официални уведомителни писма до България за транспонирането на три директиви на ЕС. Сред тях е и тази за компенсации на жертвите на пътя в случай на фалит на застрахователя. 

В първото писмо Комисията подчертава, че България и 8 страни членки не са приложили директивата за превоз по суша на опасни стоки, която важи както за международни, така и за национални транспортни операции в рамките на ЕС.

От Берлемон съобщават още, че България и още 16 държави от Общността не са транспонирали директивата, според която всички мултинационални компании, базирани постоянно на Общия пазар с приходи над 750 млн. евро, са задължени да публикуват доклад за корпоративните данъци, които плащат във всяка страна членка. Те трябва да информират и за броя на работещите и оборота си във всяка една от страните.

Също така Комисията отбелязва, че България и още 15 страни членки не са транспонирали директивата за осигуровка на моторни превозни средства, с която се урежда компенсация на жертвите на пътя при фалит на застрахователя, информира БНР.

В този случай страните членки трябва да назначат органи, които да се занимават с исканията за такива компенсации. Ако инцидентите са трансгранични, тези органи трябва да сключват споразумение помежду си за уреждането на въпроса. 

Снимка: Pixabay