Радев: Решението на РСМ за българите не е последната стъпка

Държавният глава изрази притеснения, че българските власти не са реагирали на декларацията на Бундестага

19.07.2023 | 14:07 Редактор: Михаела Димитрова
Радев: Решението на РСМ за българите не е последната стъпка

Президентът Румен Радев определи като първа много важна стъпка решението на правителството на Република Северна Македония да приеме предложението за промени в Конституцията, в която да бъдат записани и гражданите с българско самосъзнание в югозападната ни съседка. 

"Най-сетне се стигна до придвижване напред на въпроса за гарантиране на конституционното равноправие на българите в Република Северна Македония. Това беше въпросът, който аз поставих за първи път точно преди две години, когато призовах всички европейски институции, лидерите на европейските държави, за гарантиране на правата, човешките права, на хората с българско самосъзнание и за тяхното вписване в Конституцията", каза президентът.

Държавният глава изрази притеснения, че българските власти не са реагирали на декларацията на Бундестага, която признава македонските език и идентичност: Явно с помощта на лобиране от Република Северна Македония е изготвена една такава декларация. Наложи се аз да изпращам писма до всички европейски лидери наново с отстояване на нашата позиция.

"Наистина, правителството трябва да положи всички усилия, защото в тези протоколи са следващите стъпки. Това са езикът на омразата, медиите, учебниците, надписите в музеите, отварянето на архивите на УДБ и реабилитацията на всички репресирани", каза още Радев, цитиран от БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR