В РСМ стартираха процедура по вписването на българите в Конституцията

Едно от условията югозападната ни съседка да започне втората фаза на преговорите за присъединяване към ЕС

19.07.2023 | 11:12 Редактор: Михаела Димитрова
В РСМ стартираха процедура по вписването на българите в Конституцията

Правителството на Северна Македония стартира процедура за вписването на българите в Конституцията - едно от условията югозападната ни съседка да започне втората фаза на преговорите за присъединяване с Европейския съюз до края на тази година, отбелязва скопското електронно издание "Локално“.

Във вторник правителството на премиера Димитър Ковачевски прие текста на предложението за насоки за промени в Конституцията и взе решение да внесе документа в парламента.

Северна Македония започна първата фаза на преговорите с Европейския съюз през юли миналата година в Брюксел, но за да премине към втората фаза и да започне да отваря глави, трябва да включи българите в Конституцията до края на скрининга, който се очаква през ноември. Управляващата в Скопие коалиция няма необходимата подкрепа от опозицията, която всеки ден повтаря, че "не е съгласна на промени по българския диктат", припомнят от редакцията.

Предложението за конституционни изменения е изготвено въз основа на заключенията на парламента, приети на сесията, проведена на 16 юли 2022 г., и се позовават на заключенията на Съвета на ЕС, общата позиция и встъпителното изявление на ЕС на политическото заседание на Междуправителствената конференция за присъединяване на РСМ към Общността.

Подчертава се, че в съответствие със стратегическата си решимост за пълноправно членство в ЕС, Северна Македония е решена да изпълни задълженията, поети в рамките на преговорите за присъединяване с Европейския съюз, които започнаха с провеждането на първата Междуправителствена конференция през юли миналата година.

Промените се отнасят до включване на българите в преамбюла и членове 49 и 78 от Конституцията, припомня изданието.

Според предложението в текста: "Гражданите на Република Северна Македония, македонският народ, част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, босненският народ и др.“ трябва да се постави запетая и се добави: "българския народ, хърватския народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ“.

Правителството на Димитър Ковачевски посочва, че "предложените конституционни изменения укрепват мултиетническия характер на Северна Македония, която зачита европейските ценности и заслужава да бъде пълноправен член на ЕС след членството в НАТО".

"Правителството оценява, че гражданите и държавата имат уникална възможност да утвърдят европейския път, да ускорят европейската интеграция и да постигнат тази европейска цел до 2030 г.", се посочва в прессъобщение от управляващия кабинет в Скопие.

Допълва се, че правителството очаква "конструктивност от всички политически субекти, представлявани от народни представители в парламента, добросъвестност на всички народни представители и насоченост към постигане на междупартиен консенсус при приемането на конституционните промени в рамките на преговорите с Европейския съюз“, предаде "Фокус".

"Това решение на Събранието на Северна Македония ще даде възможност за провеждане на втората Междуправителствена конференция с ЕС до декември, отваряне на глава в преговорите, засилване на реформите и бързо членство в ЕС. Правителството призовава за разум и осъзнаване на настоящия импулс, в който страната има възможност да избегне дългосрочната изолация и най-после да реализира европейските перспективи“, се посочва още в съобщението на правителствената пресслужба.

Снимка: БГНЕС