"Гордеем се с делото на Апостола и следваме идеалите за честност и вярност"

150 души се включиха в Националния туристически поход "По стъпките на Апостола"

18.07.2023 | 13:55 Редактор: Вяра Димова

България скланя глава пред Апостола на свободата. Навършват се 186 години от рождението на Васил Левски. В родния му град Карлово са предвидени много събития.

Честванията започнаха с молебен за благоденствие, а след това бяха поднесени цветя на гроба на майката на Левски – Гина Кунчева.

Разделени в 9 лъча, доброволци минаха по стъпките на Васил Левски в Стара планина и Средна гора и пристигнаха в Карлово, за да почетат рождената му дата. На централния площад бяха посрещнати всички 150 участници в Националния туристически поход "По стъпките на Апостола".

Родственикът на Васил Левски – Васил Караиванов, откри част от оръжие на повече от 150 години и ценни документи.

"Гордеем се с делото на Апостола, за нас е чест да минем по тези стъпки. Аз вървя от самото начало на похода, вече водя и моите деца. Следваме идеалите за честност, вярност", казаха част от участниците.

На този ден винаги се повдига и въпроса за рожденната дата на Апостола. Според някои историци има нови данни, че Левски е роден с 3 години по-рано и днес би трябвало да отбелязваме 183 години от рождението му, а не 186.

Тази вечер е кулминацията на честванията. Ще бъде изнесено знамето на карловския революционен комитет и ще бъде направено шествие до площада, където ще се състои тържествена заря-проверка. На нея ще присъства и президентът Румен Радев.

Вижте повече в репортажа на Илиян Велков.