Нови дати и нови правила за матурите заради слабите резултати

Ще има допълнителна работа с учителите, които съставят задачите, каза проф. Галин Цоков

16.07.2023 | 16:44 Редактор: Тодор Петров
Нови дати и нови правила за матурите заради слабите резултати

Догодина матурите ще бъдат с нови дати и по нови правила. Промените ще бъдат направени заради стряскащите резултати от тазгодишните изпити.

Според просветния министър проф. Галин Цоков, оценителите не са били достатъчно подготвени. До няколко дни ще излезе за обсъждане и графикът за провеждане на изпитите през новата учебна година. Предвидено е тези след седми клас да се изтеглят с една седмица назад, за да се разделят от външното оценяване след десети клас, съобщи още образователният министър. Така провеждането на изпитите и проверяването щяло да е по-спокойно и целенасочено.

"Предвидили сме изпитите да бъдат изтеглени с една седмица назад, в края на учебната година и те да се разделят от външното оценяване след 10 клас", каза министър Цоков.

"В момента обсъждаме няколко основни проблеми, свързани пряко с резултатите от изпитите. На първо място по-целенасочена работа с колегите, които са оценители, защото процеса на оценяване е важен процес, за който трябва самите оценители да бъдат подготвени и да синхронизират своите виждания за критериите и показателите за оценките. Това се отнася за отворените въпроси, които са насочени към по-високи нива на мислене", обясни Цоков.

"Ще има допълнителна работа с учителите, които съставят задачите, за да бъдат те по-адекватни към различните равнища и да са по-близки до практиката. Там субективността при оценяването е по-голяма", каза още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
"по-адекватни към различните равнища" - Разбирай : ще смъкнем нивото та тройката да стане шестица .... Шорткът кум посредствеността ! БРАВО! Умници от МОН! Ама то - толкова си можете! Сигнализирай за неуместен коментар