МВнР: Пътят на РСМ към ЕС е ясно очертан, Скопие да си изпълнява договорите

"Винаги сме очаквали от нашите приятели в Северна Македония добросъвестно изпълнение", се казва в позиция на МВнР

16.07.2023 | 15:01 Редактор: Михаела Димитрова
МВнР: Пътят на РСМ към ЕС е ясно очертан, Скопие да си изпълнява договорите

Пътят на Северна Македония към членство в ЕС има ясно разписани параметри. Безотговорно и контрапродуктивно е нарушаването на трудно постигнатия и деликатен баланс с неуместни и тенденциозни интерпретации, които се отклоняват от ясно установените от Съвета на ЕС критерии по този въпрос. Това се казва в позиция на МВнР по отношение на последните развития на българо-македонските отношения.

"Основен принцип на международното право е Pacta sunt servanda. Договорите трябва да се изпълняват, независимо дали те са многостранни или двустранни. Неизпълнението на подписаните договори нарушава доверието, последователността и предвидимостта в отношенията между държавите и предизвиква ответни мерки. Винаги сме очаквали от нашите приятели в Северна Македония добросъвестно изпълнение на всички поети ангажименти, а не опити за интерпретация дали процесът на европейска интеграция изисква тяхното изпълнение", се казва в документа.

От МВнР подчертават, че "преговорната рамка, която съгласно решението на Съвета на ЕС ще бъде връчена на Северна Македония след завършване на фазата на отваряне на преговорите, изрично излага принципите, които ще определят преговорите за членство".

В позицията се казва още, че България няма нови условия към Северна Македония, а напротив, искрено желае да види напредъка на своя съсед към пълноправно членство, чрез успехи в процеса на реформите и усилия за изграждане на добросъседски отношения.

В края на декларацията по повод на "ескалиращия проблем с правата и сигурността на българите в Северна Македония и извършеното престъпление от омраза срещу г-н Християн Пендиков" от МВнР припомнят, че вторият заподозрян нападател все още не е задържан и успешно се укрива от правосъдието, а първият заподозрян нападател възпрепятства провеждането на съдебните заседания и е поискал да му бъде върнат международният паспорт".

"В този смисъл институциите в Северна Македония тепърва трябва да доказват сериозността, с която ще преследват престъпленията от омраза срещу българите в съседната държава", пише още в документа. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Славе Бояджиев
преди 9 месеца
Непростимо е за нашето МВнР и дипломатите ни в Скопие и разузнаването ни (остана си руско и неспособно) да не знаят че и най-лютите македонски българи не искат в ЕС. Че им е по-добре със Сърбия, не с България. НЕ ОБИЧАТ, Зара, Икеа, Молове и чуждини. Обичат първокачествена евтина ракия направена в къщи, отлично вино, (натурално), първокачествена скара, меса, сирене, кашкавал които не са чужди или от гума и тн и тн. НЕ ИСКАТ БЕ В ЕС ееейй! - и за НАТО имаха референдум и гласуваха отрицателно! Сигнализирай за неуместен коментар