"Искаме по-добри условия: Полицаи настояха за увеличение на заплатите с 10%

От синдиката на МВР заявиха, че нов протест не готвят, надявайки се исканията им да бъдат изпълнени

15.07.2023 | 15:39 Редактор: Михаела Димитрова

Недоволство на жълтите павета. Служителите на МВР излязоха на протест заради анонса на финансовия министър, че пари за увеличаването на заплатите им няма. Полицаи, пожарникари и охранители настояха заплатите им да бъдат актуализирани с 10%, а условията им на труд - подобрени.

Протестът на служители на МВР започна с хвърляне на жълти стотинки пред Министерството на финансите, в знак на несъгласие с политиката на Асен Василев, и отказа му, в държавния бюджет да бъдат предвидени пари за увеличаване на заплатите с 10%.

"След като министър Василев не пожела да чуе и да ни разбере, остават надеждите у народните представители. Протестираме заради лошите условия на труд. Заплатата не е коригирана спрямо инфлацията. Искаме по-добри условия и 10% увеличение на заплатите", заяви председателят на УС на СФСМВР - Валентин Попов.

Борислав Букович е служител в Пътна полиция, на протеста е със съпругата и едно от трите си деца, разказва ни, че начална заплата в сектора е 1300 лева, пари, които не са достатъчни за издържане на по-голямо семейство.

"Лошите условия на труд, ниската заплата, това, че не е коригирана спрямо инфлацията от миналата година, спрямо тежките условия на труд, знаете засилената бежанска вълна – просто искаме малко по-добри условия", сподели Букович.

Протестът прерасна в шествие до Народното събрание, където организаторите бяха отправили покана към политическите сили да се присъединят към недоволството им след заявката на някои от тях, че ще настояват за още пари за МВР между първо и второ четене на бюджета. На сцената, обаче, не се появи нито един от народните избраници.

На протеста присъстваха служители на МВР от цялата страна. Пожарникарите от Пловдив поискаха както актуализация на заплатите, така и цялостна реформа.

"Преди 20 години, когато започнах, бяхме 23 души на смяна, 23 години по-късно, ние сме 7 души на смяна. Градът е увеличен 5 пъти и това е идентичен пример за Бургас, за Русе, в София е същото. Всичките тези години реформите се свеждат само до промяната в буквичките на имената на главните дирекции и в съкращаване на оперативния състав на терен", коментира Красен Властанов.

От синдиката на МВР заявиха, че нов протест не готвят, надявайки се исканията им да бъдат изпълнени преди държавният бюджет да бъде официално гласуван. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.