Демерджиев: Гешев трябваше да бъде сменен, но не по този начин

Според бившия вътрешен министър в част от кадровите промени в МВР "прозират действия на политически партии"

15.07.2023 | 14:41 Редактор: Михаела Димитрова
Демерджиев: Гешев трябваше да бъде сменен, но не по този начин

Бившият вътрешен министър и вицепремиер Иван Демерджиев изрази тревогата си за МВР, че "в част от съществените, важни кадрови промени прозират действия на политически партии". Според него "Калин Стоянов няма решаващата дума за всяка от тези промени".

По темата с набелязаните в докладите на службите рискове, касаещи войната в Украйна и отражението ѝ върху нашата страна Демерджиев изтъкна, че рисковете, визирани в тези доклади, са били напълно реални към 2022 г. и са били предприети действия за обезпечаването на реакция при евентуална ядрена авария.

"Предприехме редица действия по електрифицирането на скривалищата, с които разполагаме, по тяхното привеждане в надежден вид. Те са много малко като места, много малко са останали в добро състояние. Предприехме действия да бъдат приведени във функционален вид", коментира той.

"Смяна на ръководствата на службите не е реформа. Там прозират други цели и намерения. До смени трябва да се прибягва изключително рязко и те да бъдат много добре мотивирани. Подобен род смени на ръководства, които се маскират под лозунг за реформи, не представлява нищо друго, освен привеждане на службите в удобно състояние", смята бившият вътрешен министър.

По думите му "в нито един момент службите не са били със затворени очи".

Според него първо службите трябва да бъдат снабдени с нормален бюджет и тогава вече да се преценява дали хората могат или не могат да изпълняват задълженията си, предаде БНР.

Демерджиев добави, че техническата обезпеченост не е добра и в много аспекти държавата не е конкурентна на онези, които трябва да преследва и да изправя пред правосъдието.

"Гешев трябваше да бъде сменен, но не по този начин – с чиста игра със закона", каза още бившият вътрешен министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR