Строят паркинг за близо 160 автомобила в "Слатина" (+ВИДЕО)

Проектът предвижда върху парковото място да има спортна площадка

14.07.2023 | 15:08 Редактор: Михаела Димитрова

Започна строителството на нов етажен надземен паркинг за близо 160 автомобила в район "Слатина", съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев във Facebook. Той качи видео, на което е показано как трябва да изглежда проектът, след като бъде завършен.

Паркингът ще бъде на 5 наземни нива, като неговият капацитет е от 157 автомобила. Проектът предвижда да бъдат изградени на последното ниво (ниво 5) спортен комплекс със спортно игрище с размер 20х40 метра, 2 зали за фитнес и две съблекални. Предвидени са и 16 паркоместа със зарядни станции за електромобили.

По думите на Георгиев за първи път се изгражда такъв общински паркинг, на който има спортен комплекс. "Гледали сме по филмите как играят баскетбол на игрища на покриви на сгради – това вече ще се случва и в "Слатина", пише той.

"Над 500 са новите паркоместа, които осигуряваме със строителството на паркинги в районите "Слатина" и "Надежда". Строителството на този в "Надежда" върви с бързи темпове, а днес поставяме началото и на дългоочаквания от жителите на квартала паркинг зад пазара "Ситняково". Предизвикателствата с паркоместата в София са големи, но тяхното решение е с осигуряване на терени, градоустройствени процедури, осигуряване на финансиране за проектите. Основната ни задача е хората, които живеят наоколо, да имат възможност да паркират автомобилите в новото модерно съоръжение. По този начин освобождаваме улиците от коли и създаваме повече пространство за пешеходците, за да може и градът да диша по-свободно“, коментира Георги Георгиев.

Строежът трябва да приключи до една година.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR