Депутати с обещания към протестиращи, има ли пари?

ГЕРБ-СДС ще предложат допълнителни 150 млн. лева за заплатите на полицаите

14.07.2023 | 13:56 Редактор: Михаела Кирилова

Петъчна жега в Народното събрание. За трети ден депутатите заседават под импровизираната обсада на протести. Пред парламента служители от БНР, НАП, НОИ, Държавна агенция "Архиви" и културните институти настояват за справедливи доходи. А синдикалните им лидери търсят подкрепа и от партийните лидери.

Служители от държавната администрация искат прекрояване на бюджета между първо и второ четене и увеличаване на заплатите. 

След среща с депутати стана ясно - ще се търси решение, но възможностите са ограничени.

Първи на разговори с КНСБ се качиха от ПП-ДБ. От тях синдикатите получиха обещание, но с едно наум.

"На среща в министерство на финансите да обсъдим предложенията. Да видим дали има някъде буфери резерви и откъде могат да се направят трансфери. Ще потърсим всякаква възможност да им помогнем, но само ако дефицита е с до 3%", каза Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Малко над 300 млн. лева са поискали синдикатите, за да се справят работещите с постоянно нарастващите цени. Втори на масата за преговори седнаха от ДПС, които се заемат да представят исканията на протестиращите в бюджетна комисия.

"Една по-голяма част от тези искания ще се опитаме да ги припознаем като наши, да ги подкрепим и да ги аргументираме в комисията. Дали ще успеем, зависи от това какъв подход ще приемем", каза Йордан Цонев, ДПС.

ГЕРБ-СДС заявиха, че ще предложат допълнителни 150 млн. лева за увеличаване на заплатите на полицаите.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нагли,бре!
преди 9 месеца
Сабрутев ви го каза: на него му е по-важна еврозоната, а не вашите заплати. Защо ще ходим при богатите, като не можем да си позволим лукса -нормални заплати, отговорете си сами!? Сигнализирай за неуместен коментар