Над 30 млн. лв. допълнително искат синдикатите за земеделци и служителите на АПИ

Протестите продължават и утре като ще присъстват НАП, НОИ, БНР и културни институции

13.07.2023 | 11:34 Редактор: Юлиан Христов
Над 30 млн. лв. допълнително искат синдикатите за земеделци и служителите на АПИ

Повече от 30 млн. лв. искат синдикатите да бъдат заделени в бюджета за 2023 година за подкрепа на земеделците и за служителите в Агенция "Пътна инфраструктура".

Днес се провежда поредният протест пред парламента, организиран от КНСБ, който е под наслов: "За справедливи доходи в Бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите". В протестната акция днес се включиха работници и служители от Агенция "Пътна инфраструктура", "Национално тол управление" и "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

Протестиращите настояват за срещи с депутатите за представяне на своите искания по проектобюджета за тази година.

"Вчера тук бяха земеделците. Искахме за тях 25 млн. от тези 170 като общ пакет. Днес са хората от АПИ, за които трябват 7 млн. и половина, за да им вдигнем заплатите и поне да компенсираме инфлацията за тази година", каза Любослав Костов от КНСБ, съобщава "Фокус".

Костов добави, че на протеста днес са и пожарникарите, които искат по-добри условия на труд и увеличение на заплатите с 10%. Протестите продължават и утре като ще присъстват НАП, НОИ, БНР, културни институции. От 10:00 часа започват разговори с партиите, на които КНСБ ще даде конкретни законопроекти и анализи.

"Нашите искания са оправдани. Те са справедливи и са аргументирани с добри мотиви. Нямат икономически аргументи да ги отхвърлят. Трябва политическа воля и да чуят хората, които са отвън", подчерта Костов.

Снимка: БГНЕС