Службите и Зеленски: Нови разделителни линии сблъскаха президента и правителството

Румен Радев говори за първи път след визитата на украинския президент у нас

10.07.2023 | 18:48 Редактор: Юлиан Христов

Нова остра критика на президента Румен Радев към правителството в първото изявление на държавния глава след посещението на украинския президент в България. Радев подчерта, че решението за поканата на Зеленски не е било съгласувано с него и призова Министерския съвет да спазва елементарни правила на протокола.

Въпреки критиките към думите на президента Радев по време на срещата със Зеленски, днес държавният глава обясни, че защитава българския интерес.

"Чии интереси защитават политици от парламента и правителството? Очевидно в много случаи не българските. Кое задава тяхната политика? Проблемът е в нашите политици, които се надпреварват кой повече ще обещае и ще даде", заяви президентът.

Четири дни след визитата на Зеленски стана ясно, че Радев не е бил уведомен от Денков за идването на украинския му колега.

"Можеше да не го приема на среща. МС да спазва елементарните правила на протокола", каза още държавният глава.

Той заяви, че не е запознат със списъка на Зеленски и поисканите оръжия от правителството.

"Зеленски много добре знае, че и да го каже на мен, ефект няма да има. Той пробва там, където му се отваря вратата. Проблемът не е в Зеленски, а в нашите политици, които се надпреварват кой повече ще обещае и даде", коментира още той и изрази несъгласие с продаването на реакторите от АЕЦ "Белене" на Украйна и изпращането на муниции.

"Как така изведнъж Народното събрание развърза ръцете на Министерския съвет и да изпразнят складовете ни? Тези процеси по запълване отнемат години", каза той.

Държавният глава Румен Радев коментира и интервюто на премиера Николай Денков за "Политико", в което той се обявява за изчистване на службите от руски влияния.

Според президента става въпрос за "разправа със службите в името на лични и партийни интереси".

По темата със снарядите - в своя позиция от МО заявиха, че страната ни няма как да остане без боеприпаси, тъй като ще бъдат заменени само оперативни количества.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR