Разрушиха незаконни павилиони в София, наемателите им скочиха срещу акцията

Голяма част от тях не са имали разрешение, съобщи председателят на СОС Георги Георгиев

10.07.2023 | 14:10 Редактор: Вяра Димова

Премахват 11 незаконни постройки срещу КАТ-София. Една част от тях никога не са имали разрешения, а други са с изтекли такива. Тази сутрин част от наемателите на обектите се обявиха против акцията под предлог, че заплащат наем на общината за използването на терена. Част от тях обявиха, че все още имат действащи договори.

Въпреки, че са били предупредени седмица по-рано, павилионите работеха до тази сутрин, а на собствениците им се наложи бързо да изнесат оборудването си. "Доброволно го премахваме, защото нашето дело е на 12", каза един от собствениците.

"Една част от тези павилиони никога не са имали разрешения, а другите са с изтекли разрешения, за които районният кмет не си е мръднал пръста през тези четири години. На 20 метра има детска площадка", заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

"Заплащането на тези обезщетения е трябвало да светне една червена лампа, че тези договори за изтекли", посочи главният архитект на София Здравко Здравков.

"След като знаехте по-рано за преместването, защо не го направихте сами?!", попита един от собствениците.

Премахването на постройките е част от нови, по-строги мерки на общината след инцидента на бул. "Иван Гешов", при който загина момче от токов удар на подобна постройка. Според плана на Столичната община кметовете трябва редовно да следят обектите. До момента са премахнати 400 от тях, а подобни акции предстоят и на други места в столицата.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Столична община