БСП предложи помощта за Украйна да се одобрява от НС и да е публична

Ако Тагарев изпълни това, което обяви - означава напълно обезкостяване на българската армия, каза Корнелия Нинова

07.07.2023 | 16:37 Редактор: Вяра Димова
БСП предложи помощта за Украйна да се одобрява от НС и да е публична

Отношението си към министър Тагарев и политиката, която той провежда, ние сме я изразявали два пъти и много последователно. Един път в правителството на Петков и един път сега – като опозиция. Тогава ние възпрепятствахме Тагарев да стане министър на отбраната и сега, като опозиция, поискахме оставката му. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в Народното събрание.

"Ако Тагарев изпълни това, което обяви, че е искано от президента Зеленски, това означава напълно обезкостяване на българската армия, лишаване от боеспособност и ние не бихме подкрепили такова нещо. Ще внесем проект на решение – цялата помощ, която се предоставя на Украйна, да бъде одобрявана от Народното събрание", добави тя.

Нинова припомни, че служебното правителство на президента Радев е внесло  решение и Народното събрание тогава е одобрило, без гласовете на социалистите, Министерският съвет сам да решава какво да предостави и информацията за това да е засекретена.

"Тя трябва да бъде публична. Позовавайки се на практиката във всички европейски държави и САЩ, те обявяват какво ще предоставят като военна помощ. Смятаме, че българският народ трябва да знае. Този процес трябва да е публичен и прозрачен и да е достатъчно обществено обсъждан – в него да се включат и Министерството на отбраната, и специалисти, и общественици", посочи Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП припомни позицията на партията по отношение на военната помощ за Украйна:

"Ние сме против. Смятаме, че това удължава конфликта и трябва да се търси мирно решение чрез спиране на действията от двете страни, и водене на дипломатически преговори".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)