С пълно мнозинство: ВСС спря процедурата по избор на нов главен прокурор

Това стана след едночасов дебат

06.07.2023 | 11:24 Редактор: Михаела Димитрова

Висшият съдебен съвет спря процедурата за избор на нов главен прокурор до произнасянето на Конституционния съд. Решението беше взето единодушно от присъстващите.

Сред водещите теми на Пленума днес бяха имало ли е натиск над членове на кадровия орган по повод искането за отстраняване на Иван Гешев, както и казусът с "Осемте джуджета" и проверката на прокуратурата по него.

На Пленума във ВСС беше поканен и Борислав Сарафов. Той заяви, че се е срамувал, че Гешев е главен прокурор и че в последните седмици и месеци докато е бил на поста са излезли много дефекти на институцията и е станало ясно, че институцията може да се ползва за лични цели.

Вчера Сарафов изпрати доклад на Инспектората към Върховната касационна прокуратура от 2020 година, който констатира сериозни нарушения в работата по случая "Осемте джуджета".

Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че екипът на бившия главен прокурор Иван Гешев, който все още работи в прокуратурата, трябва да носи дисциплинарна отговорност за казуса "Осемте джуджета" и ще търси отговорност от заместниците на Гешев по случая.

Снимка: БГНЕС