Свиленски: Народният представител обеща, но още не се е отказал от имунитета си

"Утре ще предложим отново точка първа от дневния ред", категоричен е депутатът

06.07.2023 | 11:17 Редактор: Михаела Димитрова
Свиленски: Народният представител обеща, но още не се е отказал от имунитета си

Ще говоря без имена, защото вчера чух от един колега, народен представител, че ако не им бъде споменато името, другите народни представители са незначими. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски на брифинг в Народното събрание.

"След като точката в дневния имаше реален шанс да бъде разгледана и приета и този колега народен представител да остане без имунитет, по-късно каза, че сам ще си го даде, след като го обявил на парламентарната си група. Тоест - той вчера излъга и медиите, и парламентарната си група, както непрекъснато прави", посочи социалистът.

По думите на Свиленски до 09:30 ч. днес в Деловодството на Народното събрание няма внесено писмено искане за освобождаване от имунитет. "Председателят на парламента не прочете такова и в началото на заседанието. Тоест към този момент този колега народен представител все още продължава да се крие зад четирите стени на парламента. Днес виждаме, че има жандармерия и отвън", коментира той.

"Ако до края на деня този колега народен представител не си изпълни обещаното пред българските граждани, че ще се откаже от имунитета си, ние утре ще предложим отново точка първа от дневния ред за сваляне имунитета на този колега", категоричен е Свиленски.

Той изрази надежда, че функцията на парламента да пере нечии имиджи и имунитети е приключила. "Все пак този колега народен представител, който до преди няколко седмици се притесняваше от бившия главен прокурор, вече няма основание, тъй като главният прокурор е друг. Очаквам парламентът и другите народни представители от неговата парламентарната група в рамките на два дни да са последователни, и да гласуват за свалянето на имунитета му", заяви той и допълни, че ако "Продължаваме промяната - Демократична България" вървят по пътя на прозрачността, би трябвало да подкрепят нашето предложение."

На финала Свиленски попита риторично "Някой има ли съмнение, че целият този цирк с имунитета на този колега народен представител, който сутрин иска да не го дава, на обед иска да го дава и сега понеже сме отново сутрин, не иска да го дава, няма някаква подкрепа след смяната на главния прокурор?"

Снимка: БГНЕС