20 лв. за рибена чорба? Да, в Созопол, готвачът обясни цената

"Приготвена е с много качествени продукти, в нея има различни видове риба", обяснява Теодора

06.07.2023 | 11:08 Редактор: Искра Ангелова
20 лв. за рибена чорба? Да, в Созопол, готвачът обясни цената

Адресът на най-известната рибена чорба това лято е Созопол. Причината е един негативен коментар в социалните мрежи, че по българското Черноморие няма туристи, защото рибената чорба се предлага на цена от близо 20 лева. Тази информация беше многократно споделяна като коментарите под нея варираха от "Ах, тези тарикати по морето“, до "Цената си заслужава заради качеството".

Важно уточнение е, че това е рибена супа, а не рибена чорба, т.е. освен бульон има и риба в нея. ресторантът не е крайпътно заведение, а е малко бутиково бижу, с гледка край морето. Собственикът на заведението Теодора е освен готвач, но и кулинарен експерт. Рецептата за рибената супа, както и всички кулинарни деликатеси в менюто, са нейна идея. В заведението можете да опитате и уникалното за Созопол сладко от зелени смокини, приготвено от Теодора. То не е част от менюто, а комплимент от нея.

Защо рибената супа там е уникална и с по-висока цена, обяснява Теодора: "Това е рибена супа, а не просто рибена чорба. Приготвена е с много качествени продукти, в нея има различни видове риба."

"Основната е калкан, почиства се много внимателно, защото има много много кости, по същия начин се почистват и останалите видове риба. За да стане много вкусна, се използва и бульонът от калкана. Супата е взаимствана от френска рецепта, която се нарича супа "Буябес", затова казвам, че не е просто рибена чорба. При нас тази супа е с цена 18,99 лв., защото залагаме на качеството, а накрая при сервиране добавяме и шафран, който прибавя допълнителен аромат на супата. Във Франция тази супа се предлага и за 150 евро. Не ме изненадаха негативните коментари в интернет. За нас не е важно да дойде всеки клиент, защото не всеки оценява качеството. Нашата храна е с естествени продукти, в кухнята ни няма палмова мазнина, няма и течен маргарин, предлагаме това, което консумира и моето семейство", сподели още Теодора, цитирана от БНР.

Созопол е по джоба на всеки. Има и високи цени, но има и възможност за евтини нощувки, с места за бързо хранене. Туристите са доволни и всеки може да открие своето място - див или скъп плаж, както и евтини или скъпи ресторанти. 

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев първи реагира на негативните коментари за скъпата рибена супа. Той показа в социалните мрежи касова бележка за рибена чорба от плажен капан: "По принцип си ям рибената чорба вкъщи, но ми стана интересно и отидох в първото заведение, най-близо до Общината, до брега на морето. Рибената чорба беше 5,30 лв. Беше вкусна. За мен е смущаваща цената от близо 20 лева за рибена чорба, но може и да съдържа някакви екзотични риби. Явно щом предлагат на такава цена рибена супа, то има и хора, които предпочитат да я консумират. За мен е най-важно качеството на предлаганата услуга."


1
4 rate up comment rate down comment 1
Toby
преди 9 месеца
Яжте си чорбата за 20лв, затова нямате туристи и ревете, никога няма да имате, това вашето не е бизнес, а алчност!!!! Пожелавам ресторанта или каквото да е там винаги да е празен. Наслука Господа Сигнализирай за неуместен коментар