Богомил Манчев: България трябва да възобнови опитите си да реализира ядрения проект

Предстои предложението да се разгледа и в пленарна зала

05.07.2023 | 19:05 Редактор: Михаела Димитрова

Темата АЕЦ "Белене" отново излезе на дневен ред в Народното събрание. Този път предложението е, не да рестартираме строежа на втората ни атомна централа, а да продадем полученото през 2017 година руско оборудване на стойност милиард и 200 милиона, тъй като страната ни не може да го използва. ГЕРБ предлагат техниката, за която плащаме милиони годишно за съхранение, да бъде продадена на Украйна. 

"Централа няма, но имаме оборудване. Това оборудване вече 4 години стои на площадката и ние го съхраняваме както трябва. Централа с такова оборудване може да бъде построено само от руснаците, а имайки предвид, че има санкции към тях, този проект няма никакво бъдеще", каза Делян Добрев.

Според Добрев България е единствената страна, която може да предложи такава техника, а Украйна е единственият купувач, който може да я използва, тъй като те вече имат почти готова атомна централа. 

Добрев обвини "Продължаваме промяната-Демократична България" в плагиатство.

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" много обичат да си присвояват чужд труд, защото видях, че са се похвалили с една инициатива на ГЕРБ, която ние вчера внесохме. Няма нито една дума, нито една запетая, която да е предложена и сложена от тях", поясни още Добрев.

"Предложението е тяхна разработка, а ние по никакъв начин не сме искали да отнемаме тяхната роля. Ние след обсъждане в група се присъединихме към тяхната идея", обясни Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Потърсихме за коментар и шефа на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, който бе консултант по проекта "Белене". По думите му решението е неправилно, споменатата от Добрев централа е украинската АЕЦ "Хмелницка", а реакторите, които България притежава, не са подходящи за нея. "Техниката е в добро състояние и страната ни трябва да възобнови опитите си да реализира ядрения проект", коментира още бизнесменът.

Междувременно Комисията по енергетика даде срок от 2 месеца на енергийния министър да преговаря с Украйна за продажбата на оборудването. "Против" се обявиха от БСП и "Възраждане".  Предстои утре предложението да се разгледа и в пленарна зала.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.