България е готова бойната група на НАТО у нас да се увеличи

Тодор Тагарев и началниците на отбраната на Италия и България наблюдаваха бойно учение в "Ново село"

05.07.2023 | 17:35 Редактор: Юлиан Христов
България е готова бойната група на НАТО у нас да се увеличи

България може да създаде необходимите условия бойната група с НАТО-вски войски да се разрасне до бригада.

Това стана ясно от думите на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който заедно с военния министър Тодор Тагарев и началника на отбраната на Италия адмирал Джузепе Каво Драгоне, наблюдава демонстрациите на способности на участниците в учението Enhanced Vigilance Activity -23 на учебен полигон "Ново село".

"Това, което днес видяхме, наистина заслужава адмирации за своя мащаб", заяви адмирал Емил Ефтимов, цитиран от Министерството на отбраната.

Той подчерта, че многонационалната бойна група на територията на страната ни следва своята динамика от създаването си. Той бе категоричен, че България като страна домакин трябва да създаде необходимите условия бойната група да нарасне до бригада.

"Днес ние демонстрирахме тези възможности с развръщането на команден пункт на бригадата. Оттук следват задачи за България като държава по отношение на поддръжката на страната домакин", каза адм. Ефтимов.

Той отбеляза, че е в интерес на нашата национална сигурност да създадем условия за това бойната група да нараства до ниво бригада с привличането на формирования на съюзниците.

"Учението, което наблюдавахме, е осезаема демонстрация на решимостта и способностите на НАТО, когато съюзниците стоят рамо до рамо. То е стъпка по пътя, който ни води към постигане на желаното разширяване до нивото на бригада в България, в съответствие с плановете на Върховния главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа и Сухопътното командване на НАТО", заяви и адмирал Джузепе Каво Драгоне.

В учението участваха над 1800 военнослужещи от развърнатата многонационална бойна група на територията на България (формирана на основата на 7-ми италиански полк "Берсалиери" и военни формирования от Албания, България, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и САЩ), както и от военни формирования от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, 78-и батальон за осигуряване, 110-и логистичен полк от Сухопътните войски на Република България.

Снимка: Министерството на отбраната