Костадинов: Тагарев си позволи да намекне за създаване на база на САЩ в България

"Вкарването на какъвто и да е чужд военен флот ще предизвика много сериозно напрежение", заяви лидерът на "Възраждане"

05.07.2023 | 11:35 Редактор: Искра Ангелова
Костадинов: Тагарев си позволи да намекне за създаване на база на САЩ в България

Лицето Тагарев си позволи да говори за това, че трябва "да си помислим как да уплътним съюзническия военноморски потенциал в Черно море, като евентуално се създаде военноморска база на САЩ в България". Това, което беше казано, беше и представлява тежко нарушение на международното право, защото в момента конвенцията от Монтрьо за режима на плаване в проливите Босфора и Дарданелите забранява присъствието на чужди военни кораби, като под "чужди" имаме предвид такива, които не са на черноморските държави, за по-голям период от 21 дни.

Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

Костадинов коментира, че конвенцията има за цел да не допусне милитаризация на черноморския басейн. "Там ясно е определен режимът за преминаване през проливите, който е изцяло под контрола на Турция, но който е либерален по отношение на пропускливост", уточни той.

"В сегашната ситуация, в която в Черноморския басейн се води война, и то активна война, вкарването на какъвто и да е чужд военен флот, като под "чужд" имам предвид не черноморски, ще предизвика много сериозно напрежение", смята Костадинов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
Така е, Костадинов, но такива работи се обясняват на умни хора. Обясни на назначените от посолството, че на никой не му пука за тях, нито на българските граждани, нито на американците.Последните няма да ги спасят от руската армия, както колегите ти си мислят........ Сигнализирай за неуместен коментар