Денков пред "Политико": Приоритет е да изкореним агентите на Москва от службите

Пред медията той коментира "Възраждане" и взривовете в склада на Гебрев

05.07.2023 | 12:36 Редактор: Михаела Кирилова
Денков пред

В интервю за "Политико" новият министър-председател на България Николай Денков заяви, че е крайно време да се сложи край на този модел, при който правоприлагащите органи и службите за сигурност си затварят очите, когато става въпрос за разследване на случаи, в които Москва може да дърпа конците.

Денков дойде на власт на 6 юни и е изправен пред брутален опит да насочи нестабилното си правителство към пронатовска и проукраинска траектория в страна, в която руската пропаганда и властови мрежи, упражнявани чрез шпионските служби и организираната престъпност, държат огромна власт.

Въпреки това, в началото на опита си да промени начина, по който България се справя с лостовете на руското влияние, той направи необичайната стъпка да отправи директен призив към прокремълската ултранационалистическа партия "Възраждане", като заяви, че властите трябва да разследват дали поведението ѝ е преминало законовите червени линии. На 27 юни Денков публично обвини партията, чиято подкрепа е нараснала до около 16% от 10% през есента, че е "неофашистка" и води "война срещу европейските ценности".

Запитан за призива си за действие срещу "Възраждане", той заяви, че в подхода си към руската намеса българските официални лица често са възприемали правилото от заглавието на последния филм на Стенли Кубрик "Широко затворени очи".

"Единственото нещо, за което съм помолил, е различните институции да престанат да гледат встрани", каза той пред "Политико" в Брюксел миналата седмица.

Той заявяви, че публичните му забележки относно „Възраждане“ са били реакция на "лъжите", използвани "агресивно" от нея и други промосковски партии, за да "плашат българското население" с прокремълска пропаганда.

Четете повече в Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


2
1 rate up comment rate down comment 0
изкореняване
преди 9 месеца
Така, така! Който не е за Правата Партийна линия - в Белене! Лошото е, че 80% от населението симпатизира на Русия, а не на "посолството" и "одобрената власт"! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Кой??
преди 9 месеца
Пропаганда ли?Сериозно ли няма да коленичите пред господарите за жива сила? Само се чудя кой ще отиде да се бие за вашите джобове, че от НС и МС сте особено страхливи. Единственото, което постигате чрез невиждано си раболепие, е неприязън към Украйна. И знаеш ли защо? Защото настанявахте украинците в скъпи хотели, грабите от нас и спонсорирате Украйна, държите се като слуги и ни тикате във война! И русофобите ще станат русофили благодарение на вашата глупост! Сигнализирай за неуместен коментар